Blog

Vorig artikel
Volgend artikel
04 september 2022

Er OP of er IN?


WijsjedeWeg-WouterBloemendal-1-site

Je kijkt erop. Je ziet een vorm, vlakken en kleuren. 

Er schittert iets, maar dat valt in eerste instantie niet meteen op. En als je niet oplet, loop je er nog zomaar aan voorbij ook! 

Maar wat, als je nou es wél oplet?

Wat, als je extra goed kijkt?

Wat, als je probeert naar binnen te kijken en je bij alles afvraagt wat erachter kan zitten? 

Wat zie je dan?

 

“Je kijkt er OP, niet er in!”, zei een oude wijze dame toen ik het met haar had over het gedrag van kinderen. “Je kunt niet zomaar een kind begrijpen aan de hand van wat hij of zij laat zien aan de buitenkant.”

Een wijze opmerking, want dat is wat we vaak doen: alleen het gedrag beoordelen. Maar wat als je nou eens echt IN het hoofd van je hoogbegaafde muziekleerling kon kijken….

De binnenwereld van kinderen is rijk en schitterend. De binnenwereld van hoogbegaafde kinderen al helemaal. Daarbinnen is niets vanzelfsprekend. Overal worden vragen over gesteld, niets wordt zomaar voor waar aangenomen, alles wordt met een vergrootglas bekeken en aan de tand gevoeld. Soms met argusogen, soms enorm open, als een blij ei.

 

Dit is precies dat wat de kunstwerken van Wouter Bloemendal’s ‘Binneste Buiten’ bij me wakker schudden. Ik zie de buitenkant. Iets schittert en maakt me nieuwsgierig. Ik kom wat dichterbij en kijk wat me daar lokte met die stiekeme schittering. Wat valt daar nog meer te ontdekken? 

 

En als ik kijk zie ik vooral veel. Ik kan wel denken dat ik het zie. Maar wat zie ik nou eigenlijk? Klopt het wel wat ik denk dat ik zie? 

Ik probeer daarbinnen wijs te worden uit de veelheid van kleuren, vlakjes, indrukken. Ik zie de buitenwereld binnenin en de binnenwereld reikt naar buiten. Er zit van alles verborgen. Het zijn zoveel schakeringen dat ik er draaierig van wordt. 

Voorzichtig neem ik weer wat meer afstand, kijk ik er minder in en meer er op en ben ik een duizelingwekkende ervaring rijker. 


Stiekem vraag ik me af, klopt het eigenlijk wel? Dat zinnetje van die wijze dame? 

Want als ik ‘Binneste Buiten’ kijk, dan zie ik in elk geval een beetje meer! 


Dat is het! We proberen bij Wijsjedeweg ook steeds beter naar binnen te kijken. Naar alles wat er achter de buitenkant stiekem schittert. Want het gedrag aan de buitenkant zet je zomaar op het verkeerde been. Soms betekent het iets heel anders dan je zou denken. En als je niet oplet, loop je er zomaar aan voorbij. Je leerling voelt zich niet begrepen, niet gehoord, niet echt gezien misschien. De kans is groot dat je de verbinding misloopt en dat je leerling ongemotiveerd raakt. 

Kom je ook ontdekken wat er in de binnenwereld van je hb leerling omgaat? We nemen je graag mee om ‘Binneste buiten’ te speuren, zodat je niet alleen OP je leerling kunt kijken, maar ook een beetje er IN.

Vorig artikel
Volgend artikel
Ik schrijf me in!
Ik wil graag op de hoogte blijven en tips ontvangen

GOUDEN middel

03 augustus 2023

 

wdw-stippen

Hoogbegaafden zijn niet vanzelf gemotiveerd, maar met de juiste begeleiding kun jij ze helpen.


Bij hoogbegaafden gaat muziek maken vaak niet vanzelf. Ze voelen weerstand en soms zelfs angst en paniek als ze nieuwe dingen moeten leren. En ook herhaling vinden ze niet zo leuk. 


Wanneer je een goede muziekdocent treft, met kennis over hoogbegaafdheid, kan elk hoogbegaafd kind zijn weerstand leren overwinnen.


Door de juiste begeleiding tijdens de muziekles leert een hoogbegaafd kind:

  • hoe leren werkt
  • hoe het toch kan doorzetten als het moeilijk wordt
  • en leert het kind andere talenten van zichzelf kennen dan alleen zijn cognitieve talent


En dan is muziek maken echt een GOUDEN middel!


Weet je dat je bij Wijsjedeweg docenten kunt vinden met kennis over hoogbegaafdheid?

Het woordje MAAR

19 juli 2023

 

wdw-vals

Snelle, begaafde denkers zijn niet altijd even gemakkelijk in ‘flow’ te brengen. Opgebouwde overtuigingen staan regelmatig het ‘doen’ in de weg. Je bewust zijn wat je PRECIES zegt tegen je leerling kan een wereld van verschil maken.


Stel: je leerling speelt een muziekstuk en je vindt dat er wel wat meer dynamiek in mag klinken. Je geeft aanwijzingen wat de leerling kan doen om dit te verbeteren. De tweede keer speelt je leerling het inderdaad met veel meer dynamische expressie.


Maar… je leerling speelt wel erg vals. Wat zeg jij dan?


Ik hoorde nu duidelijk dynamische verschillen, dat klonk al veel beter MAAR het was erg vals…
Ik hoorde nu duidelijk dynamische verschillen, dat klonk al veel beter EN het was vals!
Het was vals, MAAR ik hoorde nu duidelijk dynamische verschillen, dat klonk al veel beter!

Lees hier verder

Muziek is GOUD waard

19 juni 2023

 

Het gebruik van verbeeldingskracht is in de muziek erg belangrijk. De componist heeft melodieën, klankkleuren, ritmische structuren en harmonieën al in zijn hoofd tijdens het proces van creëren. Niet altijd gaaf, of ‘af’, maar er klinkt al muziek voor het oor letterlijk heeft gehoord.


Ook de speler maakt een voorstelling van de klanken van zijn instrument. Een proces van ervaring: luisteren, proberen en steeds het resultaat toetsend aan het innerlijke beeld. Een voortdurend spel van binnen naar buiten en andersom. Muziek is een geweldig middel om het innerlijk van de muzikant in al zijn intensiteit naar buiten te kunnen brengen. Elke keer weer opnieuw als een proces van eb en vloed. Het eindresultaat is vluchtig. Na vertolking is het vervlogen, en begint het hele proces opnieuw.


Voor (beginnende) hoogbegaafde muzikanten een ontdekking en soms ook een teleurstelling. Want het hoogbegaafde kind heeft vaak van nature een grote verbeeldingskracht. Maar het heeft daarmee meteen ook hoge verwachtingen, vooral van zichzelf en dat kan overweldigend zijn. Maar met zorgvuldige begeleiding en een open mind zal muziek je nooit teleurstellen. Het muzikale proces is GOUD waard!


Herkenbaar? 


Maak kennis met de wereld van de snelle denkers!

Wijsjedeweg neemt je mee in de wereld van de hoogbegaafde en hoogsensitieve muziekleerlingen. 


VROEGBOEKKORTING t/m 30 juni 2023

Schrijf je gauw in en ontvang 100 euro vroegboekkorting!

Wdw-goudwaard