Blog

Vorig artikel
Volgend artikel
04 september 2022

Er OP of er IN?


WijsjedeWeg-WouterBloemendal-1-site

Je kijkt erop. Je ziet een vorm, vlakken en kleuren. 

Er schittert iets, maar dat valt in eerste instantie niet meteen op. En als je niet oplet, loop je er nog zomaar aan voorbij ook! 

Maar wat, als je nou es wél oplet?

Wat, als je extra goed kijkt?

Wat, als je probeert naar binnen te kijken en je bij alles afvraagt wat erachter kan zitten? 

Wat zie je dan?

 

“Je kijkt er OP, niet er in!”, zei een oude wijze dame toen ik het met haar had over het gedrag van kinderen. “Je kunt niet zomaar een kind begrijpen aan de hand van wat hij of zij laat zien aan de buitenkant.”

Een wijze opmerking, want dat is wat we vaak doen: alleen het gedrag beoordelen. Maar wat als je nou eens echt IN het hoofd van je hoogbegaafde muziekleerling kon kijken….

De binnenwereld van kinderen is rijk en schitterend. De binnenwereld van hoogbegaafde kinderen al helemaal. Daarbinnen is niets vanzelfsprekend. Overal worden vragen over gesteld, niets wordt zomaar voor waar aangenomen, alles wordt met een vergrootglas bekeken en aan de tand gevoeld. Soms met argusogen, soms enorm open, als een blij ei.

 

Dit is precies dat wat de kunstwerken van Wouter Bloemendal’s ‘Binneste Buiten’ bij me wakker schudden. Ik zie de buitenkant. Iets schittert en maakt me nieuwsgierig. Ik kom wat dichterbij en kijk wat me daar lokte met die stiekeme schittering. Wat valt daar nog meer te ontdekken? 

 

En als ik kijk zie ik vooral veel. Ik kan wel denken dat ik het zie. Maar wat zie ik nou eigenlijk? Klopt het wel wat ik denk dat ik zie? 

Ik probeer daarbinnen wijs te worden uit de veelheid van kleuren, vlakjes, indrukken. Ik zie de buitenwereld binnenin en de binnenwereld reikt naar buiten. Er zit van alles verborgen. Het zijn zoveel schakeringen dat ik er draaierig van wordt. 

Voorzichtig neem ik weer wat meer afstand, kijk ik er minder in en meer er op en ben ik een duizelingwekkende ervaring rijker. 


Stiekem vraag ik me af, klopt het eigenlijk wel? Dat zinnetje van die wijze dame? 

Want als ik ‘Binneste Buiten’ kijk, dan zie ik in elk geval een beetje meer! 


Dat is het! We proberen bij Wijsjedeweg ook steeds beter naar binnen te kijken. Naar alles wat er achter de buitenkant stiekem schittert. Want het gedrag aan de buitenkant zet je zomaar op het verkeerde been. Soms betekent het iets heel anders dan je zou denken. En als je niet oplet, loop je er zomaar aan voorbij. Je leerling voelt zich niet begrepen, niet gehoord, niet echt gezien misschien. De kans is groot dat je de verbinding misloopt en dat je leerling ongemotiveerd raakt. 

Kom je ook ontdekken wat er in de binnenwereld van je hb leerling omgaat? We nemen je graag mee om ‘Binneste buiten’ te speuren, zodat je niet alleen OP je leerling kunt kijken, maar ook een beetje er IN.

Vorig artikel
Volgend artikel

Heb jij ook 'een Karlijn' op les?

06 maart 2023

 

“Maar zo kan het OOK hoor!!!” 

 Karlijn (6 jaar oud) speelt 5 maanden blokfluit. We doen een leuke Ragtime. Het gaat goed, we swingen de pan uit samen. Dan ineens draait ze het kopstuk van haar fluit...

Ik ben meteen alert, want dit kan 2 dingen betekenen: of ze heeft er ineens genoeg van en vindt het tijd om de les te beëindigen, of er komt iets speciaals…

Nou, ik kan je vertellen: het werd iets speciaals! Ze speelt met dezelfde passie en muzikaliteit nogmaals de Ragtime, maar nu met haar hand onder het kopstuk... Met gemak zoekt ze de juiste toonhoogte. Een kind totaal in flow....

I ❤️ them…

 

Heb jij ook 'een Karlijn' op les?

En wil je meer weten over hoe je hoogbegaafde leerlingen in ‘flow’ kunt brengen tijdens jouw muzieklessen? Kom dan op 10 maart 2023 naar de webinar ‘Flow en meer…’.

Wil je liever eerst laagdrempelig kennis maken met WijsjedeWeg? Tijdens de Week van de Hoogbegaafdheid van 4-12 maart 2023 kun je de de opname van de introductiewebinar ‘Ik wil het niet leren, ik wil het kunnen!’ bekijken voor slechts 15 euro (normaal 25 euro).

 

Wijsjedeweg-bannerhbweek23

Heb jij ook 'een Geert' op les?

05 maart 2023

 

‘Het is zo gezellig als je zo bent! Laat dat alsjeblieft ook eens bij anderen zien!’ zei ze.

Ze zette me aan het denken. Ze had het over Geert. 

Geert ‘is’ een spraakwaterval. Over vanalles wil hij vertellen. Voor we aan de muziekles beginnen laat ik hem lekker spuien en ik geniet van zijn sprankelendheid.

En Geert ‘is‘ ook nog anders. Toen ik hem voor het eerst op les had, kon ik echt niet vermoeden dat hij een heleboel tijd later zo’n gezellige prater zou zijn… Want zodra er iemand anders binnenkomt gaat zijn spraakwaterval uit. Dan zie ik opeens weer het kind voor me dat voor het eerst op les kwam: zo stil, zo observerend, zo serieus.

Met haar opmerking gaat ze (wie dan? Doet er niet zo toe) voorbij aan Geert zijn diverse uitingsvormen van ‘zijn’ en aan zijn eigen manier van veiligheid creëren. Want kennelijk kijkt Geert graag de kat uit de boom. Pas als hij zich veilig voelt komt hij los.

 

Heb jij ook ‘een’ Geert op les?

Vraag jij je ook wel eens af wat je nou precies voor dit kind kunt betekenen? Of hoe je hem nog wat beter kunt bereiken tijdens je les? Of wat voor verwachtingen je eigenlijk kunt hebben van hem?

Tijdens de Week van de Hoogbegaafdheid van 4-12 maart 2023 kun je op een heel laagdrempelige manier kennis maken met WijsjedeWeg. Snuffel rond op deze website voor meer info.

Wijsjedeweg-bannerhbweek23

Heb jij ook 'een Sterre' op les?

04 maart 2023


‘Maar juf, dat KAN ik helemaal niet!‘

Les 1: Sterre probeert iets uit, iets wat ze nog nooit eerder gedaan heeft. En het lukt haar niet…. Voor het eerst van haar leven lukt iets niet in één keer. Ze begrijpt precies wat ik van haar vraag. Maar haar handen krijgen het niet meteen voor elkaar. Haar gezicht vertrekt, bijna kijkt ze al boos. 

Het is me meteen duidelijk dat de woorden ‘oefenen’ en ‘proberen’ haar onbekend zijn. En dat falen haar bijna fysiek pijn doet.

Op deze eerste les realiseer ik me dat ik alles uit de kast mag halen om haar door deze moeilijke ervaring heen te helpen. Van Sterre mag niks piepen, moet alles klinken, mag niks mislukken en fouten maken is vreselijk. Als er teveel niet lukt speelt Sterre voor clown.

Gelukkig wil Sterre heel graag muziek maken en houdt ze nu al van haar instrument. Bovendien is ze een doorzetter. Thuis oefenen lukt wel en trots laat ze op de tweede les zien wat ze inmiddels kan. Maar het hele scenario herhaalt zich bij de volgende leerstap. En de volgende, en de volgende. 


Heb jij ook ‘een’ Sterre op les?

Vraag jij je ook wel eens af wat je nou precies voor haar kunt betekenen? Hoe je haar toch een nieuwe uitdaging kunt gunnen, zonder dat je nou net teveel van haar vraagt? Hoe je kunt voorkomen dat ze faalangst gaat ontwikkelen? 

Tijdens de Week van de Hoogbegaafdheid van 4-12 maart 2023 kun je op een heel laagdrempelige manier kennis maken met WijsjedeWeg.

Wijsjedeweg-bannerhbweek23