Blog

Vorig artikel
Volgend artikel
29 augustus 2022

Meteen in de stress...


WdwDamesBlauwerand-site

Wat willen jullie hebben achtergelaten, na afloop van een webinar van Wijsjedeweg?

Deze vraag werd ons onlangs gesteld. Een mooie vraag! 

Maar als hoogbegaafde schiet je bij zo’n vraag meteen in de stress :-) 

Waarom??

Omdat er direct “1000” antwoorden en vervolgvragen op ploppen en die schieten allerlei kanten op:

Kortom: eigenlijk willen we alles in een keer kunnen meegeven, al weten we dat dat echt ONMOGELIJK is…

Dus: WELK antwoord moet je dan geven??? :-)

Gelukkig hadden we de vraag gelezen en konden we er even over nadenken ;-)

Het is een mooie vraag, want het antwoord maakt duidelijk waar we voor staan. Wat onze missie is. In de praktijk zien we hoe ingewikkeld en intens het (kinder-) leven van een hoogbegaafde kan zijn en hoe moeilijk het soms is om daar verandering in te brengen zodat een kind lekker in zijn vel kan zitten en gewoon zichzelf kan zijn.

Bij Wijsjedeweg hebben we de droom dat álle muziekdocenten kennis krijgen van hoogbegaafdheid, zodat de hoogbegaafde muziekleerlingen zich gezien, gehoord en begrepen voelen in wie zij zijn tijdens de muziekles.

Hierdoor zullen zij zich (muzikaal) beter kunnen ontwikkelen en kunnen muziekdocenten zich focussen op waar ze super goed in zijn: lesgeven en de liefde voor muziek en instrument overbrengen op hun leerling.

We willen op deze manier een positieve bijdrage leveren aan het bespreekbaar maken van het ‘zijn’ van hoogbegaafden en daarmee de (voor)oordelen en mythes rond de zijnskenmerken van hoogbegaafdheid wegnemen. 

En het mooie is: als mensen vragen wat je doet, dan kun je over hoogbegaafdheid praten als onderdeel van je werk en is het meteen veel minder beladen.

En wij merken vaak dat mensen nieuwsgierig zijn: 

hoe herken je dan een hoogbegaafde als je weet dat dat niet perse iemand is die uitzonderlijke prestaties levert? Of als je weet dat een hoogbegaafde niet perse goed in leren is?

We voeren telkens weer mooie, open en diepgaande gesprekken met musici en andere mensen over dit thema. Dat is zeer waardevol, want het blijkt zo fijn om mensen tegen te komen die begrijpen hoe jouw ‘hoofd’ werkt en wat jij nodig hebt om goed te kunnen functioneren! We krijgen continu positieve reacties op ons werk.

Even terug naar die 1000 antwoorden…

Je kunt je misschien wel voorstellen dat de belevingswereld van de hoogbegaafde dus rijk en intens is. Ook tijdens de muziekles heb je daar mee te maken. Iedere stap die je met je leerling zet, iedere vraag die je stelt, iedere muzikale ervaring die je hoogbegaafde leerling heeft, zet allerlei bewegingen, gevoelens en gedachtestromen in gang.

Dat vraagt geduld, van ons als docent én van de leerling zelf. Geduld om al die antwoorden te verwerken, geduld om mensen mee te nemen in kleinere stappen. Vraag voor vraag, antwoord voor antwoord. En dat maakt ook duidelijk dat er niet voor iedere vraag een pasklaar antwoord is.

Laat dit ons werk nou net zo de moeite waard maken!

Vorig artikel
Volgend artikel

Heb jij ook 'een Karlijn' op les?

06 maart 2023

 

“Maar zo kan het OOK hoor!!!” 

 Karlijn (6 jaar oud) speelt 5 maanden blokfluit. We doen een leuke Ragtime. Het gaat goed, we swingen de pan uit samen. Dan ineens draait ze het kopstuk van haar fluit...

Ik ben meteen alert, want dit kan 2 dingen betekenen: of ze heeft er ineens genoeg van en vindt het tijd om de les te beëindigen, of er komt iets speciaals…

Nou, ik kan je vertellen: het werd iets speciaals! Ze speelt met dezelfde passie en muzikaliteit nogmaals de Ragtime, maar nu met haar hand onder het kopstuk... Met gemak zoekt ze de juiste toonhoogte. Een kind totaal in flow....

I ❤️ them…

 

Heb jij ook 'een Karlijn' op les?

En wil je meer weten over hoe je hoogbegaafde leerlingen in ‘flow’ kunt brengen tijdens jouw muzieklessen? Kom dan op 10 maart 2023 naar de webinar ‘Flow en meer…’.

Wil je liever eerst laagdrempelig kennis maken met WijsjedeWeg? Tijdens de Week van de Hoogbegaafdheid van 4-12 maart 2023 kun je de de opname van de introductiewebinar ‘Ik wil het niet leren, ik wil het kunnen!’ bekijken voor slechts 15 euro (normaal 25 euro).

 

Wijsjedeweg-bannerhbweek23

Heb jij ook 'een Geert' op les?

05 maart 2023

 

‘Het is zo gezellig als je zo bent! Laat dat alsjeblieft ook eens bij anderen zien!’ zei ze.

Ze zette me aan het denken. Ze had het over Geert. 

Geert ‘is’ een spraakwaterval. Over vanalles wil hij vertellen. Voor we aan de muziekles beginnen laat ik hem lekker spuien en ik geniet van zijn sprankelendheid.

En Geert ‘is‘ ook nog anders. Toen ik hem voor het eerst op les had, kon ik echt niet vermoeden dat hij een heleboel tijd later zo’n gezellige prater zou zijn… Want zodra er iemand anders binnenkomt gaat zijn spraakwaterval uit. Dan zie ik opeens weer het kind voor me dat voor het eerst op les kwam: zo stil, zo observerend, zo serieus.

Met haar opmerking gaat ze (wie dan? Doet er niet zo toe) voorbij aan Geert zijn diverse uitingsvormen van ‘zijn’ en aan zijn eigen manier van veiligheid creëren. Want kennelijk kijkt Geert graag de kat uit de boom. Pas als hij zich veilig voelt komt hij los.

 

Heb jij ook ‘een’ Geert op les?

Vraag jij je ook wel eens af wat je nou precies voor dit kind kunt betekenen? Of hoe je hem nog wat beter kunt bereiken tijdens je les? Of wat voor verwachtingen je eigenlijk kunt hebben van hem?

Tijdens de Week van de Hoogbegaafdheid van 4-12 maart 2023 kun je op een heel laagdrempelige manier kennis maken met WijsjedeWeg. Snuffel rond op deze website voor meer info.

Wijsjedeweg-bannerhbweek23

Heb jij ook 'een Sterre' op les?

04 maart 2023


‘Maar juf, dat KAN ik helemaal niet!‘

Les 1: Sterre probeert iets uit, iets wat ze nog nooit eerder gedaan heeft. En het lukt haar niet…. Voor het eerst van haar leven lukt iets niet in één keer. Ze begrijpt precies wat ik van haar vraag. Maar haar handen krijgen het niet meteen voor elkaar. Haar gezicht vertrekt, bijna kijkt ze al boos. 

Het is me meteen duidelijk dat de woorden ‘oefenen’ en ‘proberen’ haar onbekend zijn. En dat falen haar bijna fysiek pijn doet.

Op deze eerste les realiseer ik me dat ik alles uit de kast mag halen om haar door deze moeilijke ervaring heen te helpen. Van Sterre mag niks piepen, moet alles klinken, mag niks mislukken en fouten maken is vreselijk. Als er teveel niet lukt speelt Sterre voor clown.

Gelukkig wil Sterre heel graag muziek maken en houdt ze nu al van haar instrument. Bovendien is ze een doorzetter. Thuis oefenen lukt wel en trots laat ze op de tweede les zien wat ze inmiddels kan. Maar het hele scenario herhaalt zich bij de volgende leerstap. En de volgende, en de volgende. 


Heb jij ook ‘een’ Sterre op les?

Vraag jij je ook wel eens af wat je nou precies voor haar kunt betekenen? Hoe je haar toch een nieuwe uitdaging kunt gunnen, zonder dat je nou net teveel van haar vraagt? Hoe je kunt voorkomen dat ze faalangst gaat ontwikkelen? 

Tijdens de Week van de Hoogbegaafdheid van 4-12 maart 2023 kun je op een heel laagdrempelige manier kennis maken met WijsjedeWeg.

Wijsjedeweg-bannerhbweek23