Blog

Vorig artikel
Volgend artikel
10 januari 2022

Wonderkind


Zoë heeft al dagen buikpijn, ze kan er niet van slapen. Binnenkort gaat ze voor het eerst met haar orkest op tournee. Zoë vindt dat heel spannend, want haar moeder kan niet mee. Niet dat ze bang is dat ze alleen zal zijn. Iedereen houdt haar goed in de gaten, dat weet ze wel. Maar er is een klein probleempje….. Want WIE zal in de jeugdherberg haar bed opmaken….? Zoë heeft er buikpijn van, want dat kan ze echt niet zelf. Dat gedoe met die lakens…. Maar de andere kinderen kunnen het natuurlijk wél zelf, want die zijn veel ouder dan zij. Zouden ze haar wel willen helpen? Wat als ze het niet voorelkaar krijgt? Moet ze dan zonder lakens slapen? Dan doet ze natuurlijk geen oog dicht…

wel helpen niet redden kleur site klein

Zoë speelt al sinds haar 5e jaar viool. Ze vindt viool spelen het fijnste wat er is. Ze moet natuurlijk ook naar school, maar het liefst zou ze de hele dag muziek maken.  Ze is erg getalenteerd. Al heel jong won ze verschillende concoursen. Nu ze bijna 10 jaar is mag ze meespelen in een jeugdorkest dat op hoog niveau musiceert. Ze is de jongste in het orkest, want de meeste kinderen zijn tussen de 14 en 18 jaar oud. Maar qua speelniveau past ze er prima tussen.

Omdat ze zo jong is en ook wat klein voor haar leeftijd, vindt iedereen haar schattig. De kinderen in het orkest helpen haar waar ze maar kunnen. Ze zit altijd samen met iemand anders aan een lessenaar, ze hoeft dus haar partij niet mee te nemen naar de repetitie. Ook hoeft ze zich geen zorgen te maken dat ze niets te drinken krijgt in de pauze. Iedereen staat als vanzelfsprekend altijd voor haar klaar.

Ook Zoë’s ouders hebben het er druk mee. Ze rijden af en aan naar de vioolles, repetities en optredens. Tijdens de vioollessen zit de moeder van Zoë er altijd bij. Zo kan ze makkelijk bijhouden wat Zoë allemaal moet oefenen en weet ze zeker dat haar dochter alles meekrijgt. Ook als ze huiswerk voor school moet maken is haar moeder altijd in de buurt. Want ja, ze heeft een vol programma. Elk uurtje moet zo goed mogelijk worden benut.

Het gaat allemaal erg goed. Na ieder optreden kan Zoë rekenen op een groot applaus en vooral veel vertederende gezichten. Want het is toch echt heel knap wat zo’n klein meisje allemaal al kan op haar viool!

Maar als je eens wat beter kijkt naar Zoë’s situatie, hoe gaat het nou eigenlijk écht met zo’n ‘wonder’kind?

Zoë heeft vaak geen tijd om ook haar orkestpartijen goed te studeren. Daardoor strijkt ze tijdens de orkestrepetities regelmatig de verkeerde kant op, net tegen de richting van het orkest in. De dirigent moet er steeds wat van zeggen, elke repetitie weer. Zoë vindt dat niet zo leuk, want ze wil eigenlijk alles graag goed doen. 

Op een dag zit Zoë alleen aan haar lessenaar, want haar orkestmaatje is ziek. Hoe moet het nu vandaag? Haar eigen partij is namelijk leeg… De aantekeningen heeft ze niet overgenomen. Zoë vindt dat altijd erg lastig, want ze is niet gewend om zelf iets op te schrijven. Ze heeft eigenlijk nooit een potlood in haar tas. En ze vindt het ook vreselijk moeilijk, want het moet leesbaar zijn en snel opgeschreven worden. En de dirigent gaat altijd meteen verder.

Hoe kan het toch dat je zo slim bent, maar niet zelf aantekeningen kunt maken in je orkestpartij? En hoe kan het dat je, als je al bijna 10 jaar bent, nog geen flauw benul hebt hoe je je bed moet opmaken, of zelf je tas moet inpakken?

Bij hoogbegaafde kinderen zie je altijd een a-synchrone ontwikkeling. Dat maakt dat de omgeving soms een beetje ‘in de war’ is. Want Zoë is extreem getalenteerd in muziek maken en is daarin haar leeftijdsgenoten ver vooruit. Maar qua emotionele ontwikkeling is ze gewoon conform haar leeftijd. Je zou kunnen zeggen dat Zoë meerdere leeftijden tegelijkertijd doormaakt en dat is voor haar en haar omgeving soms erg verwarrend. Want als een kind een enorm talent ergens in heeft, LIJKT een kind opeens veel ouder dan het daadwerkelijk is. En dat schept verwachtingen! Maar zijn die verwachtingen wel altijd realistisch? Want ook een hoogbegaafd kind met een enorm talent ergens in, ontwikkelt zijn vaardigheden stapje voor stapje en is niet in ALLES meteen heel goed. Net als alle andere kinderen, zonder uitzondering. Sterker nog, met sommige vaardigheden kunnen ze zelfs achterlopen op hun leeftijdgenoten.

Je bed opmaken, een potlood in je tas hebben, je spullen verzamelen voor je naar les gaat, weten welk huiswerk je moet doen, niet boos worden als iets niet in een keer lukt: alles heeft te maken met de ontwikkeling van je executieve functies. Daar heb je als kind hulp bij nodig, net als bij leren muziek maken, fietsen of wiskundesommen maken. Maar wat is dan precies helpend? Wat zou je als ouder of begeleider kunnen doen?

De eerste dag van de tournee is aangebroken. Zoë slaapt in een kamer samen met Marije, een ouder meisje van 16. Ze vraagt aan Zoë of ze zelf haar bed kan opmaken. Zoë knikt aarzelend van nee… ‘Zal ik je helpen?’ vraagt Marije. Zoë knikt opgelucht. Gelukkig, ze hoeft het niet zelf te doen. Marije zal haar bed opmaken. 

Maar Marije heeft andere plannen. Ze heeft gezien dat Zoë het soms moeilijk heeft in het orkest. De lege partijen waren haar al opgevallen. Ze besluit Zoë te helpen en zegt: ‘Kijk, ik doe stap voor stap voor hoe het werkt met mijn bed. Doe je mee met je eigen bed?’

Zoë worstelt en worstelt met haar dekbedhoes. Ze krijgt er een rood hoofd van, maar 10 min later is het gelukt. Het is niet zo netjes als mama het altijd doet, maar dat geeft niet. Ze hoeft tenminste niet op een kaal bed te slapen. ‘Goed gedaan Zoë!!’ zegt Marije. ‘Morgen kan je het misschien al wel zelf en anders doe ik het nog een keertje voor’.

Marije heeft gezien dat Zoë iets te leren heeft. Marije heeft ook heel goed begrepen dat Zoë niet geholpen is als zij deze taak van Zoë zou overnemen. Want wat leert Zoë daarvan?

Eigenlijk alleen dat de ander het beter kan dan zijzelf. Dat voelt niet fijn en een volgende keer herinnert ze zich dat niet fijne gevoel en is de kans groot dat ze weer niet aan die taak zal beginnen.

Stap voor stap iemand begeleiden in plaats van het over te nemen: ‘wel helpen, niet redden!’

De kennis van executieve vaardigheden is onmisbaar om hoogbegaafde en alle andere kinderen te kunnen ondersteunen bij hun muzikale ontwikkeling. We vertellen je er graag over tijdens de nieuwe webinar ‘Executieve functies’ op 21 januari 2022.

 

Fotocredits: Miodrag Ignjatovic via Unsplash

Vorig artikel
Volgend artikel

Heb jij ook 'een Karlijn' op les?

06 maart 2023

 

“Maar zo kan het OOK hoor!!!” 

 Karlijn (6 jaar oud) speelt 5 maanden blokfluit. We doen een leuke Ragtime. Het gaat goed, we swingen de pan uit samen. Dan ineens draait ze het kopstuk van haar fluit...

Ik ben meteen alert, want dit kan 2 dingen betekenen: of ze heeft er ineens genoeg van en vindt het tijd om de les te beëindigen, of er komt iets speciaals…

Nou, ik kan je vertellen: het werd iets speciaals! Ze speelt met dezelfde passie en muzikaliteit nogmaals de Ragtime, maar nu met haar hand onder het kopstuk... Met gemak zoekt ze de juiste toonhoogte. Een kind totaal in flow....

I ❤️ them…

 

Heb jij ook 'een Karlijn' op les?

En wil je meer weten over hoe je hoogbegaafde leerlingen in ‘flow’ kunt brengen tijdens jouw muzieklessen? Kom dan op 10 maart 2023 naar de webinar ‘Flow en meer…’.

Wil je liever eerst laagdrempelig kennis maken met WijsjedeWeg? Tijdens de Week van de Hoogbegaafdheid van 4-12 maart 2023 kun je de de opname van de introductiewebinar ‘Ik wil het niet leren, ik wil het kunnen!’ bekijken voor slechts 15 euro (normaal 25 euro).

 

Wijsjedeweg-bannerhbweek23

Heb jij ook 'een Geert' op les?

05 maart 2023

 

‘Het is zo gezellig als je zo bent! Laat dat alsjeblieft ook eens bij anderen zien!’ zei ze.

Ze zette me aan het denken. Ze had het over Geert. 

Geert ‘is’ een spraakwaterval. Over vanalles wil hij vertellen. Voor we aan de muziekles beginnen laat ik hem lekker spuien en ik geniet van zijn sprankelendheid.

En Geert ‘is‘ ook nog anders. Toen ik hem voor het eerst op les had, kon ik echt niet vermoeden dat hij een heleboel tijd later zo’n gezellige prater zou zijn… Want zodra er iemand anders binnenkomt gaat zijn spraakwaterval uit. Dan zie ik opeens weer het kind voor me dat voor het eerst op les kwam: zo stil, zo observerend, zo serieus.

Met haar opmerking gaat ze (wie dan? Doet er niet zo toe) voorbij aan Geert zijn diverse uitingsvormen van ‘zijn’ en aan zijn eigen manier van veiligheid creëren. Want kennelijk kijkt Geert graag de kat uit de boom. Pas als hij zich veilig voelt komt hij los.

 

Heb jij ook ‘een’ Geert op les?

Vraag jij je ook wel eens af wat je nou precies voor dit kind kunt betekenen? Of hoe je hem nog wat beter kunt bereiken tijdens je les? Of wat voor verwachtingen je eigenlijk kunt hebben van hem?

Tijdens de Week van de Hoogbegaafdheid van 4-12 maart 2023 kun je op een heel laagdrempelige manier kennis maken met WijsjedeWeg. Snuffel rond op deze website voor meer info.

Wijsjedeweg-bannerhbweek23

Heb jij ook 'een Sterre' op les?

04 maart 2023


‘Maar juf, dat KAN ik helemaal niet!‘

Les 1: Sterre probeert iets uit, iets wat ze nog nooit eerder gedaan heeft. En het lukt haar niet…. Voor het eerst van haar leven lukt iets niet in één keer. Ze begrijpt precies wat ik van haar vraag. Maar haar handen krijgen het niet meteen voor elkaar. Haar gezicht vertrekt, bijna kijkt ze al boos. 

Het is me meteen duidelijk dat de woorden ‘oefenen’ en ‘proberen’ haar onbekend zijn. En dat falen haar bijna fysiek pijn doet.

Op deze eerste les realiseer ik me dat ik alles uit de kast mag halen om haar door deze moeilijke ervaring heen te helpen. Van Sterre mag niks piepen, moet alles klinken, mag niks mislukken en fouten maken is vreselijk. Als er teveel niet lukt speelt Sterre voor clown.

Gelukkig wil Sterre heel graag muziek maken en houdt ze nu al van haar instrument. Bovendien is ze een doorzetter. Thuis oefenen lukt wel en trots laat ze op de tweede les zien wat ze inmiddels kan. Maar het hele scenario herhaalt zich bij de volgende leerstap. En de volgende, en de volgende. 


Heb jij ook ‘een’ Sterre op les?

Vraag jij je ook wel eens af wat je nou precies voor haar kunt betekenen? Hoe je haar toch een nieuwe uitdaging kunt gunnen, zonder dat je nou net teveel van haar vraagt? Hoe je kunt voorkomen dat ze faalangst gaat ontwikkelen? 

Tijdens de Week van de Hoogbegaafdheid van 4-12 maart 2023 kun je op een heel laagdrempelige manier kennis maken met WijsjedeWeg.

Wijsjedeweg-bannerhbweek23