Blog

Vorig artikel
Volgend artikel
28 december 2021

Ben jij een Cheetah? Of juist niet...


Snel, traag, muzikaal, afgeleid…

Jij als muziekdocent ziet allerlei gedrag voorbij komen bij je leerlingen. Gedrag dat je meestal wel kunt begrijpen. Kinderen vinden iets spannend of moeilijk, of hebben hun aandacht er niet bij na een drukke schooldag. Maar soms zie je ook gedrag dat je misschien niet een-twee-drie kunt plaatsen. Dan zie je bijvoorbeeld dat een kind heel muzikaal is en echt geïnteresseerd is in muziek maken, maar ook heel chaotisch en vergeetachtig. Of een kind dat super slim is, alles meteen begrijpt, maar een super slechte concentratie heeft en elke les heel druk is. Of een kind dat juist heel timide oogt, heel weinig contact maakt, maar super snel vooruit gaat.

Bij hoogbegaafde kinderen kunnen er problemen ontstaan, doordat er verschillen zijn met leeftijdsgenoten. Niet alleen verschillen in kennis, interesses of omgaan met afspraken, maar ook verschillen in ontwikkelingstempo. Dat komt omdat hoogbegaafde kinderen zich asynchroon ontwikkelen. Hun hersenen werken op een andere manier, ze zijn anders ‘bedraad’. Daardoor zijn ze op sommige gebieden hun leeftijdsgenootjes ver vooruit, maar op andere gebieden gewoon hetzelfde. Deze a-synchroniteit kan leiden tot onbegrip, waardoor mensen onbedoeld negatieve feedback geven op het gedrag van een kind. Hierdoor kan het zelfbeeld van een kind schade oplopen. De signalen lijken op ‘sociaal-emotionele’ problematiek: teruggetrokken gedrag, faalangst, gedragsproblemen, problemen in de omgang met andere kinderen, enz. Maar als het om een hoogbegaafd kind gaat, dan kloppen de signalen van sociaal-emotionele problematiek wel, maar ligt de oorzaak meestal ergens anders! En als de oorzaak ergens anders ligt, ligt ook de oplossing ergens anders!

Het lijkt soms zo onlogisch dat een kind heel veel begrijpt en ook kan, maar bijvoorbeeld emotioneel nog zo jong is. Maar als je begrijpt dat hoogbegaafde kinderen juist door hun ontwikkelingsvoorsprong anders reageren op gewone situaties en gebeurtenissen, zoals bijvoorbeeld een muziekles, dan zie je ook sneller oplossingen die wél werken. 

Hoogbegaafde kinderen hebben baat bij begeleiding op maat, toegespitst op het feit dat zij hoogbegaafd zijn. Daarom is het belangrijk dat er oa bij muziek- en andere kunstdocenten veel meer bekend wordt over de kenmerken van hoogbegaafdheid. Pas als je écht begrijpt waarom een hoogbegaafd kind bepaald gedrag vertoont, kan er verbinding ontstaan tussen jou en je leerling. Dan kan een kind zich gezien en gehoord voelen en durft het zich op zijn of haar eigen wijze te uiten en te ontwikkelen. Dat is de basis van een veilig leerklimaat.

 Fb cheetah

Ben jij een Cheetah?

Dit boek, geschreven door Marianne van Zetten, is niet zomaar een boek! Het gaat over een cheetah, maar eigenlijk gaat het over veel meer… 

Tristan wordt met een vrachtwagen naar de dierentuin gebracht. Na een paar weken ligt hij lusteloos op de vloer van zijn hok. Hij wil bijna geen hap vlees meer eten. Fred en Henk, de oppassers, vragen zich af wat Tristan voor een dier is. Als het een cheetah is, kan hij 110 km per uur rennen volgens internet. “Maar deze rent toch niet?”, vraagt Fred. “Eh … Misschien is hij kapot?”, oppert hij. “Nee oen,” zegt Henk, “we moeten hem testen”.


Het boek is bedoeld voor (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen als steuntje in de rug. Dit boek biedt jou als ouder of begeleider de gelegenheid om met kinderen in gesprek te gaan over de uitdagingen waar zij tegenaan lopen. Het boek biedt de mogelijkheid om op luchtige wijze belangrijke thema's aan te snijden. Samen op weg om oplossingen te vinden!

Vorig artikel
Volgend artikel

Heb jij ook 'een Karlijn' op les?

06 maart 2023

 

“Maar zo kan het OOK hoor!!!” 

 Karlijn (6 jaar oud) speelt 5 maanden blokfluit. We doen een leuke Ragtime. Het gaat goed, we swingen de pan uit samen. Dan ineens draait ze het kopstuk van haar fluit...

Ik ben meteen alert, want dit kan 2 dingen betekenen: of ze heeft er ineens genoeg van en vindt het tijd om de les te beëindigen, of er komt iets speciaals…

Nou, ik kan je vertellen: het werd iets speciaals! Ze speelt met dezelfde passie en muzikaliteit nogmaals de Ragtime, maar nu met haar hand onder het kopstuk... Met gemak zoekt ze de juiste toonhoogte. Een kind totaal in flow....

I ❤️ them…

 

Heb jij ook 'een Karlijn' op les?

En wil je meer weten over hoe je hoogbegaafde leerlingen in ‘flow’ kunt brengen tijdens jouw muzieklessen? Kom dan op 10 maart 2023 naar de webinar ‘Flow en meer…’.

Wil je liever eerst laagdrempelig kennis maken met WijsjedeWeg? Tijdens de Week van de Hoogbegaafdheid van 4-12 maart 2023 kun je de de opname van de introductiewebinar ‘Ik wil het niet leren, ik wil het kunnen!’ bekijken voor slechts 15 euro (normaal 25 euro).

 

Wijsjedeweg-bannerhbweek23

Heb jij ook 'een Geert' op les?

05 maart 2023

 

‘Het is zo gezellig als je zo bent! Laat dat alsjeblieft ook eens bij anderen zien!’ zei ze.

Ze zette me aan het denken. Ze had het over Geert. 

Geert ‘is’ een spraakwaterval. Over vanalles wil hij vertellen. Voor we aan de muziekles beginnen laat ik hem lekker spuien en ik geniet van zijn sprankelendheid.

En Geert ‘is‘ ook nog anders. Toen ik hem voor het eerst op les had, kon ik echt niet vermoeden dat hij een heleboel tijd later zo’n gezellige prater zou zijn… Want zodra er iemand anders binnenkomt gaat zijn spraakwaterval uit. Dan zie ik opeens weer het kind voor me dat voor het eerst op les kwam: zo stil, zo observerend, zo serieus.

Met haar opmerking gaat ze (wie dan? Doet er niet zo toe) voorbij aan Geert zijn diverse uitingsvormen van ‘zijn’ en aan zijn eigen manier van veiligheid creëren. Want kennelijk kijkt Geert graag de kat uit de boom. Pas als hij zich veilig voelt komt hij los.

 

Heb jij ook ‘een’ Geert op les?

Vraag jij je ook wel eens af wat je nou precies voor dit kind kunt betekenen? Of hoe je hem nog wat beter kunt bereiken tijdens je les? Of wat voor verwachtingen je eigenlijk kunt hebben van hem?

Tijdens de Week van de Hoogbegaafdheid van 4-12 maart 2023 kun je op een heel laagdrempelige manier kennis maken met WijsjedeWeg. Snuffel rond op deze website voor meer info.

Wijsjedeweg-bannerhbweek23

Heb jij ook 'een Sterre' op les?

04 maart 2023


‘Maar juf, dat KAN ik helemaal niet!‘

Les 1: Sterre probeert iets uit, iets wat ze nog nooit eerder gedaan heeft. En het lukt haar niet…. Voor het eerst van haar leven lukt iets niet in één keer. Ze begrijpt precies wat ik van haar vraag. Maar haar handen krijgen het niet meteen voor elkaar. Haar gezicht vertrekt, bijna kijkt ze al boos. 

Het is me meteen duidelijk dat de woorden ‘oefenen’ en ‘proberen’ haar onbekend zijn. En dat falen haar bijna fysiek pijn doet.

Op deze eerste les realiseer ik me dat ik alles uit de kast mag halen om haar door deze moeilijke ervaring heen te helpen. Van Sterre mag niks piepen, moet alles klinken, mag niks mislukken en fouten maken is vreselijk. Als er teveel niet lukt speelt Sterre voor clown.

Gelukkig wil Sterre heel graag muziek maken en houdt ze nu al van haar instrument. Bovendien is ze een doorzetter. Thuis oefenen lukt wel en trots laat ze op de tweede les zien wat ze inmiddels kan. Maar het hele scenario herhaalt zich bij de volgende leerstap. En de volgende, en de volgende. 


Heb jij ook ‘een’ Sterre op les?

Vraag jij je ook wel eens af wat je nou precies voor haar kunt betekenen? Hoe je haar toch een nieuwe uitdaging kunt gunnen, zonder dat je nou net teveel van haar vraagt? Hoe je kunt voorkomen dat ze faalangst gaat ontwikkelen? 

Tijdens de Week van de Hoogbegaafdheid van 4-12 maart 2023 kun je op een heel laagdrempelige manier kennis maken met WijsjedeWeg.

Wijsjedeweg-bannerhbweek23