Blog

Vorig artikel
15 september 2023

Hoe blaas ik mijn vaste overtuigingen omver?


Wdw-omverblazen

Twee jaar was ik toen ik wist dat ik cello wilde spelen. Het woord van het instrument kende ik nog niet eens, maar de beweging sprak boekdelen.

Toen ik zes was moest ik naar AMV, maar ik wilde een cello…

Eindelijk! Op mijn achtste verjaardag kwam die felbegeerde cello, dat instrument werd mijn grote houvast. In tegenstelling tot mijn geringe prestaties bij veel schoolvakken, leek ik nu eindelijk iets te kunnen. Ik mocht voor de Sint spelen, al snel in het orkest meedoen en ook met allerlei kleinere groepjes en ensembles. Ik was elke avond te vinden in de muziekschool. En ik zorgde dat ik altijd op tijd was (lees, een uur te vroeg…).

Cello spelen leek wel vanzelf te gaan, gevoed door complimenten als: 

Ik voelde me er zeer op mijn gemak, op mijn plek, tussen fijne mensen, omgeven door fijne muziek. Die muziekschool was geweldig en echt mijn redding!

Maar ondanks dat het allemaal zo goed leek te gaan, ontstond er ongemerkt een overtuiging. Een flinke valkuil waarmee ik enorm zou gaan worstelen… Het bleek zelfs DE valkuil waar iedere hoogbegaafde mee worstelt. En helaas de valkuil die onbewust wordt gevoed door de omgeving, namelijk:

“Hard werken? NIET NODIG! Met talent kom je er immers vanzelf…”

Ondertussen moest ik naar school. Ik haalde de brugklas met hakken over de sloot, de tweede klas havo mislukte. Ik stapte over naar een andere school, dat mislukte ook. 

“Hard werken? Heeft dus totaal geen zin!” 

Plus nog een extra overtuiging daarbij: “Zie je wel! Ik kan het TOCH niet”. 

Iets kun je blijkbaar NIET of WEL. Iets er tussenin stond niet in mijn woordenboek. 

Gelukkig kwam ik uiteindelijk terecht op een school waar ik mocht zijn wie ik was met al mijn chaos, creativiteit, muzikaliteit, gekheid, ikheid. Omdat ik me daar op mijn plek voelde, net als in de muziekschool, kon ik opeens wel functioneren. Uitgedaagd doordat ik mijn creativiteit in alle vakken mocht laten meedoen, leerde ik hier mijn best doen. Leren werd opeens ‘spelen’. Hard werken ging opeens vanzelf. Hoe meer ik deed, hoe leuker het werd! Behalve wiskunde dan…. want dat kon ik immers ECHT niet ;-).

Er zat alleen één addertje onder het gras… Gaandeweg werd er namelijk een nieuwe overtuiging geboren:

“Als ik me maar op mijn gemak voel, als ik me maar begrepen voel, dan pas ben ik in staat om hard te werken en te leren. Voel ik me niet op mijn plek, dan gaat alles op slot. En daar kan ik niks aan doen.”

Deze laatste overtuiging heeft me lang begeleid. Heeeeel erg lang… 

En heel eerlijk? Nog steeds weleens! Want deze laatste heeft absoluut een link met Emotionele hyperprikkelbaarheid, één van de vijf hyperprikkelbaarheden van Dabrowski.

Waarom?

Kinderen met deze emotionele voelspriet kunnen heel makkelijk aan zichzelf gaan twijfelen.

Een scherpe voelspriet op het gebied van de emotionele hyperprikkelbaarheid zorgt ervoor dat je je de stemmingen en gevoelens van een ander als het ware kunt absorberen en daarop reageert. Dat draagt natuurlijk heel veel positiviteit, loyaliteit, zorgzaamheid en compassie in zich. Alleen kan het opvangen van alles wat een ander voelt, denkt, vindt en uitstraalt, ongemerkt een graadmeter worden voor jezelf waardoor het moeilijk / verwarrend wordt om goed bij je eigen gevoel te blijven.

De twijfel voedt je eigen overtuigingen en zo creëer je met groot gemak een complex gevoelssysteem waar je jezelf zomaar in verliest. Ook al is die emotionele hyperprikkelbaarheid  niet de directe oorzaak van de twijfel, en niet de oorzaak van je zelf gecreëerde gevoelssysteem, het wakkert het vuurtje van de overtuigingen wel aan.

Allemaal zinnetjes die zich vast hadden gezet in mijn brein. Alles wat goed ging en wat ik wel haalde, was toeval of had een andere externe reden. Niets wierp deze zinnetjes omver. Totdat ik leerde dat ik het ZELF was die al die gedachten vastzette. En dat ik het dus ook zelf was die in staat was om daar anders naar te kijken. Het was voor mij een enorme ontdekking dat ik zelf degene was die een invulling gaf aan een bepaald gevoel. Gekoppeld aan en gevoed door oude overtuigingen. Toen ik dat eenmaal doorzag, zag ik dat ik tot veel meer in staat was dan ik altijd had gedacht. 

‘Ik KAN het niet!’ veranderde in: ‘Ik kan het NOG niet!’.

Ohhh… DUS:

Vastzittende overtuigingen bleken als sneeuw voor de zon te kunnen verdwijnen… 

Interessant! Ik ben benieuwd wat voor overtuigingen ik nog meer omver ga blazen!

Vorig artikel
Ik schrijf me in!
Ik wil graag op de hoogte blijven en tips ontvangen

GOUDEN middel

03 augustus 2023

 

wdw-stippen

Hoogbegaafden zijn niet vanzelf gemotiveerd, maar met de juiste begeleiding kun jij ze helpen.


Bij hoogbegaafden gaat muziek maken vaak niet vanzelf. Ze voelen weerstand en soms zelfs angst en paniek als ze nieuwe dingen moeten leren. En ook herhaling vinden ze niet zo leuk. 


Wanneer je een goede muziekdocent treft, met kennis over hoogbegaafdheid, kan elk hoogbegaafd kind zijn weerstand leren overwinnen.


Door de juiste begeleiding tijdens de muziekles leert een hoogbegaafd kind:

  • hoe leren werkt
  • hoe het toch kan doorzetten als het moeilijk wordt
  • en leert het kind andere talenten van zichzelf kennen dan alleen zijn cognitieve talent


En dan is muziek maken echt een GOUDEN middel!


Weet je dat je bij Wijsjedeweg docenten kunt vinden met kennis over hoogbegaafdheid?

Het woordje MAAR

19 juli 2023

 

wdw-vals

Snelle, begaafde denkers zijn niet altijd even gemakkelijk in ‘flow’ te brengen. Opgebouwde overtuigingen staan regelmatig het ‘doen’ in de weg. Je bewust zijn wat je PRECIES zegt tegen je leerling kan een wereld van verschil maken.


Stel: je leerling speelt een muziekstuk en je vindt dat er wel wat meer dynamiek in mag klinken. Je geeft aanwijzingen wat de leerling kan doen om dit te verbeteren. De tweede keer speelt je leerling het inderdaad met veel meer dynamische expressie.


Maar… je leerling speelt wel erg vals. Wat zeg jij dan?


Ik hoorde nu duidelijk dynamische verschillen, dat klonk al veel beter MAAR het was erg vals…
Ik hoorde nu duidelijk dynamische verschillen, dat klonk al veel beter EN het was vals!
Het was vals, MAAR ik hoorde nu duidelijk dynamische verschillen, dat klonk al veel beter!

Lees hier verder

Muziek is GOUD waard

19 juni 2023

 

Het gebruik van verbeeldingskracht is in de muziek erg belangrijk. De componist heeft melodieën, klankkleuren, ritmische structuren en harmonieën al in zijn hoofd tijdens het proces van creëren. Niet altijd gaaf, of ‘af’, maar er klinkt al muziek voor het oor letterlijk heeft gehoord.


Ook de speler maakt een voorstelling van de klanken van zijn instrument. Een proces van ervaring: luisteren, proberen en steeds het resultaat toetsend aan het innerlijke beeld. Een voortdurend spel van binnen naar buiten en andersom. Muziek is een geweldig middel om het innerlijk van de muzikant in al zijn intensiteit naar buiten te kunnen brengen. Elke keer weer opnieuw als een proces van eb en vloed. Het eindresultaat is vluchtig. Na vertolking is het vervlogen, en begint het hele proces opnieuw.


Voor (beginnende) hoogbegaafde muzikanten een ontdekking en soms ook een teleurstelling. Want het hoogbegaafde kind heeft vaak van nature een grote verbeeldingskracht. Maar het heeft daarmee meteen ook hoge verwachtingen, vooral van zichzelf en dat kan overweldigend zijn. Maar met zorgvuldige begeleiding en een open mind zal muziek je nooit teleurstellen. Het muzikale proces is GOUD waard!


Herkenbaar? 


Maak kennis met de wereld van de snelle denkers!

Wijsjedeweg neemt je mee in de wereld van de hoogbegaafde en hoogsensitieve muziekleerlingen. 


VROEGBOEKKORTING t/m 30 juni 2023

Schrijf je gauw in en ontvang 100 euro vroegboekkorting!

Wdw-goudwaard