Blog

Vorig artikel
Volgend artikel
01 september 2023

Straks vinden ze me arrogant, verwaand,...


Wdw-doolhof

Schoorvoetend loop ik het gebouw in. Ik ken er niemand. Ik voel me vreselijk, ik ben een vreemde eend in de bijt hier… Ik voel me totaal niet op mijn gemak. 

Ik vraag me af hoeveel mensen me aan zullen gaan staren zometeen met de gedachte in hun hoofd: ‘Ha,ha… moet je haar zien! Die denkt zeker dat haar kind hoogbegaafd is… ‘ 


Zo onzichtbaar mogelijk stap ik naar binnen. Ik kruip in een hoekje op de achterste rij en ik luister naar Tessa Kieboom. Iemand waarvan ik inmiddels weet dat zij werkelijk een fenomeen is in het land van hoogbegaafdheid. 


Stel je nu voor: je hebt een kind en je vindt hem volstrekt normaal zoals hij is. Ok, hij is misschien een soort doolhof waarin je telkens de routes moet uitvinden. Maar ja, heeft niet iedere ouder dat gewoon? 


Stel je vervolgens voor dat anderen jouw kind heel anders zien. Zij vinden het gedrag van je kind niet zo ‘normaal’ en vanzelfsprekend. Je krijgt signalen van je oppas, van andere ouders op het schoolplein, van kinderen die komen spelen, en van de juffen en meesters op school. De wereld vindt het blijkbaar wat bijzonder zoals je kind is.


Langzaam maar zeker ontdek je dus dat er “iets” aan de hand is…. 


Op basis van de opmerkingen van de mensen om je heen en de leerkrachten op school, ontwikkel je een voorzichtig vermoeden dat je kind wel eens ‘meerbegaafd’ zou kunnen zijn. Misschien zelfs hoogbegaafd? Je durft het woord niet in de mond te nemen, want ja, dat voelt als opscheppen en dat is wel het ALLERlaatste wat je wil.


Stel je nu eens voor, dat je na een paar boeken en artikelen te hebben gelezen en een paar websites over hoogbegaafdheid te hebben bekeken bedenkt, dat het misschien wel goed is om eens een lezing te gaan volgen bij iemand die er echt verstand van heeft. 

Wat denk je dan? Wat voel je dan? 


Terug naar ongeveer 10 jaar geleden…


Tijdens het verhaal van Tessa Kieboom verbaas ik me over alle herkenningspunten. Niet een, niet twee, nee een hele reeks. De schellen vallen me werkelijk van de ogen! En ik verbaas me nog het meest over alle knikkende hoofden van mijn mede toehoorders wanneer ook ikzelf instemmend zit te knikken.

 

Langzaam maar zeker ontdek ik tijdens deze avond hoe ik precies op deze plaats moest zijn voor mijn kind. Aan het einde ben ik opgelucht, blij, moe én euforisch! Hier vind ik eindelijk de eerste antwoorden.


Daarna ga ik nog meer lezen en zoeken. Nog meer leer ik over het doolhof dat mijn kind echt is. En bovenal leer ik hoe belangrijk het is dat er iemand is die je mee kan nemen. Een eindje het doolhof in, zodat je net wat beter de route weet te ontdekken. 


Een van de redenen waarom ik samen met Marianne begon met WijsjedeWeg, is deze zoektocht rondom onze eigen kinderen. We weten uit ervaring hoe spannend en hoe moeilijk het voelt om je vragen te durven stellen. 

We weten ook hoe groot de opluchting is om herkenning te vinden bij iemand anders. 


Trek dus vooral WEL aan de bel. 

Bij WijsjedeWeg kun je terecht voor alle informatie die je nodig hebt wanneer je muziekles geeft aan (vermoedelijk) hoogbegaafden. Je hebt gewoon echt meer kennis en achtergrondinformatie nodig om deze leerlingen het beste uit zichzelf te laten halen en lekker in hun vel te kunnen laten zitten tijdens de muziekles.


Want ontdekken moet je zelf doen, maar onderweg is hulp meer dan welkom!


Met onze kennis over hoogbegaafdheid gekoppeld aan muziekonderwijs, leren we je in 6 webinars hoe jouw (vermoedelijk) hoogbegaafde leerling leert en denkt, en hoe je ervoor zorgt dat hij of zij gemotiveerd jouw lessen volgt.

Vorig artikel
Volgend artikel
Ik schrijf me in!
Ik wil graag op de hoogte blijven en tips ontvangen

GOUDEN middel

03 augustus 2023

 

wdw-stippen

Hoogbegaafden zijn niet vanzelf gemotiveerd, maar met de juiste begeleiding kun jij ze helpen.


Bij hoogbegaafden gaat muziek maken vaak niet vanzelf. Ze voelen weerstand en soms zelfs angst en paniek als ze nieuwe dingen moeten leren. En ook herhaling vinden ze niet zo leuk. 


Wanneer je een goede muziekdocent treft, met kennis over hoogbegaafdheid, kan elk hoogbegaafd kind zijn weerstand leren overwinnen.


Door de juiste begeleiding tijdens de muziekles leert een hoogbegaafd kind:

  • hoe leren werkt
  • hoe het toch kan doorzetten als het moeilijk wordt
  • en leert het kind andere talenten van zichzelf kennen dan alleen zijn cognitieve talent


En dan is muziek maken echt een GOUDEN middel!


Weet je dat je bij Wijsjedeweg docenten kunt vinden met kennis over hoogbegaafdheid?

Het woordje MAAR

19 juli 2023

 

wdw-vals

Snelle, begaafde denkers zijn niet altijd even gemakkelijk in ‘flow’ te brengen. Opgebouwde overtuigingen staan regelmatig het ‘doen’ in de weg. Je bewust zijn wat je PRECIES zegt tegen je leerling kan een wereld van verschil maken.


Stel: je leerling speelt een muziekstuk en je vindt dat er wel wat meer dynamiek in mag klinken. Je geeft aanwijzingen wat de leerling kan doen om dit te verbeteren. De tweede keer speelt je leerling het inderdaad met veel meer dynamische expressie.


Maar… je leerling speelt wel erg vals. Wat zeg jij dan?


Ik hoorde nu duidelijk dynamische verschillen, dat klonk al veel beter MAAR het was erg vals…
Ik hoorde nu duidelijk dynamische verschillen, dat klonk al veel beter EN het was vals!
Het was vals, MAAR ik hoorde nu duidelijk dynamische verschillen, dat klonk al veel beter!

Lees hier verder

Muziek is GOUD waard

19 juni 2023

 

Het gebruik van verbeeldingskracht is in de muziek erg belangrijk. De componist heeft melodieën, klankkleuren, ritmische structuren en harmonieën al in zijn hoofd tijdens het proces van creëren. Niet altijd gaaf, of ‘af’, maar er klinkt al muziek voor het oor letterlijk heeft gehoord.


Ook de speler maakt een voorstelling van de klanken van zijn instrument. Een proces van ervaring: luisteren, proberen en steeds het resultaat toetsend aan het innerlijke beeld. Een voortdurend spel van binnen naar buiten en andersom. Muziek is een geweldig middel om het innerlijk van de muzikant in al zijn intensiteit naar buiten te kunnen brengen. Elke keer weer opnieuw als een proces van eb en vloed. Het eindresultaat is vluchtig. Na vertolking is het vervlogen, en begint het hele proces opnieuw.


Voor (beginnende) hoogbegaafde muzikanten een ontdekking en soms ook een teleurstelling. Want het hoogbegaafde kind heeft vaak van nature een grote verbeeldingskracht. Maar het heeft daarmee meteen ook hoge verwachtingen, vooral van zichzelf en dat kan overweldigend zijn. Maar met zorgvuldige begeleiding en een open mind zal muziek je nooit teleurstellen. Het muzikale proces is GOUD waard!


Herkenbaar? 


Maak kennis met de wereld van de snelle denkers!

Wijsjedeweg neemt je mee in de wereld van de hoogbegaafde en hoogsensitieve muziekleerlingen. 


VROEGBOEKKORTING t/m 30 juni 2023

Schrijf je gauw in en ontvang 100 euro vroegboekkorting!

Wdw-goudwaard