Blog

Vorig artikel
Volgend artikel
20 juni 2023

BEN je boos of HEB je boos?


wdw-ferm

Als een moeder aan de deur staat met haar boze kind, dan heb je iets te doen. We weten allemaal dat emoties eerst een beetje moeten afnemen voor je weer normaal aan het werk kunt. Bij jonge hoogbegaafden kan dat echter een flinke opgave zijn…

“Er was eens een klein meisje. Ze ging graag naar de bibliotheek, want ze mocht al helemaal alleen en dat vond ze heerlijk. Zelf op pad, zelf boeken kiezen en zelf weer naar huis lopen. Tot corona kwam, want toen ging de bibliotheek dicht en het meisje kreeg last van BOOS…

Ze had veel Boos, heeeel veel Boos. Papa en mama wisten zich geen raad. Op school was ze altijd lief. Volgens juf was er niets aan de hand. Maar thuis kwam Boos elke dag langs. ELKE dag: ’s morgens, ’s middags, ’s avonds en soms zelfs ‘s nachts...

Het meisje had het moeilijk op school. Ze zat in groep 3. Na drie maanden had ze niets meer te leren in groep 3, daarom ging ze na de kerstvakantie meteen door naar groep 4. Maar het hielp niet. Boos bleef maar langskomen.

De muzieklessen gingen gewoon door tijdens de corona tijd. Dat was fijn. Het meisje genoot van muziek en van de lessen. Ze speelde in rap tempo door drie lesboeken heen. 

Maar toen de muziekstukken moeilijker werden, kwam Boos opeens ook tijdens muziekles op bezoek…

Gelukkig ligt bij muziekles “toevallig” het boekje ‘Ferm’ om voor te lezen. Dat boekje gaat over Boos. Het verhaaltje hielp het meisje telkens weer om rustig te worden. Zo lukte het haar om Boos de baas te blijven.

Het meisje hield zo erg van muziek, dat ze steeds weer doorzette. Hoe moeilijk dat soms ook was. Ze wilde wel heel graag zélf ontdekken hoe ze met moeilijke dingen zoals ritmes, loopjes en noten kon omgaan. Maar alle tips over muziek nam ze gelukkig elke keer aan en mee naar huis.

Op een dag was de bibliotheek weer open. Het meisje genoot intens: al die boeken en verhalen! Vandaag nam ze een nieuw boek mee naar huis met gedichtjes van Milja Praagman: ‘Magneetje’. Ze vertelde opgetogen aan haar moeder dat ze prachtige gedichten had gevonden en las er eentje voor:

 

Mantra voor een kleine regenworm


Wanneer iemand zegt
dat je iets niet kunt,
luister niet
gum het uit je hoofd.
Steek je tong uit.

Wanneer je iets wil,
ga het doen en proberen,
alles kun je leren!

 

Moeder stuurde mij een foto van dit gedichtje en bedankte mij voor de fijne muzieklessen van dit seizoen. Wat heeft dit kleine meisje grote stappen gemaakt dit jaar. Wat een zelfkennis heeft ze al ontwikkeld en wat prachtig om te zien dat ze haar weg vindt in de bibliotheek en tijdens het muziek maken!


De kracht van een boekje als Ferm in je lespraktijk

Omdat ik het meisje goed kende en wist dat zij erg van lezen hield, zette ik een boekje in, samen met een glaasje water. Beide dingen accepteerde ze. Daar had ik geluk mee :-)

Door in alle rust dit boekje voor te lezen kalmeerde het meisje. Ik legde haar uit, dat Boos bij iedereen op bezoek kan komen. Hij komt en hij gaat ook weer. Een emotie is altijd in beweging. Al gauw voelde haar gedrag minder beladen. We spraken over Boos in de derde persoon. Zo hoefde ze Boos niet te koppelen aan haar persoonlijkheid. We zeggen immers zomaar: ‘Jij BENT boos zeg!’ 

Ik zeg liever: Jij HEBT boos op bezoek! Ik praat liever over Boos als mannetje dat onverwacht komt ‘logeren’. Wat heeft hij jou te vertellen? Waarom komt hij langs? Wat wil je eigenlijk graag? En: hoe sturen we hem op de beste manier weer naar huis? Je kunt zelfs een speciaal muziekstukje voor hem componeren :-) 

Door middel van fantasie en humor kan er ruimte ontstaan om te praten en/of weer aan het werk te gaan. Lukt dat nog niet? Dan is de boosheid nog niet helemaal verdwenen en is er meer tijd nodig.

Psycho-educatie blijkt steeds weer het sleutelwoord in de begeleiding van hoogbegaafden bij “lastig” gedrag. Lastig is niet perse lastig, maar wel altijd een signaal. Het laat vooral zien dat de leerling graag iets wil, maar (nog) niet bij machte is dit verbaal te verwoorden of zich nog niet bewust is van wat hij of zij eigenlijk precies wil. Meestal is het enkel een gevoel van over- of onmacht, intense emoties en een vol hoofd.


Boekjes: 
Ferm - Tirza van Schie en Hanneke van der Meer (uitgeverij Fraai)
Magneetje - Milja Praagman (uitgeverij Leopold)

Vorig artikel
Volgend artikel
Ik schrijf me in!
Ik wil graag op de hoogte blijven en tips ontvangen

GOUDEN middel

03 augustus 2023

 

wdw-stippen

Hoogbegaafden zijn niet vanzelf gemotiveerd, maar met de juiste begeleiding kun jij ze helpen.


Bij hoogbegaafden gaat muziek maken vaak niet vanzelf. Ze voelen weerstand en soms zelfs angst en paniek als ze nieuwe dingen moeten leren. En ook herhaling vinden ze niet zo leuk. 


Wanneer je een goede muziekdocent treft, met kennis over hoogbegaafdheid, kan elk hoogbegaafd kind zijn weerstand leren overwinnen.


Door de juiste begeleiding tijdens de muziekles leert een hoogbegaafd kind:

  • hoe leren werkt
  • hoe het toch kan doorzetten als het moeilijk wordt
  • en leert het kind andere talenten van zichzelf kennen dan alleen zijn cognitieve talent


En dan is muziek maken echt een GOUDEN middel!


Weet je dat je bij Wijsjedeweg docenten kunt vinden met kennis over hoogbegaafdheid?

Het woordje MAAR

19 juli 2023

 

wdw-vals

Snelle, begaafde denkers zijn niet altijd even gemakkelijk in ‘flow’ te brengen. Opgebouwde overtuigingen staan regelmatig het ‘doen’ in de weg. Je bewust zijn wat je PRECIES zegt tegen je leerling kan een wereld van verschil maken.


Stel: je leerling speelt een muziekstuk en je vindt dat er wel wat meer dynamiek in mag klinken. Je geeft aanwijzingen wat de leerling kan doen om dit te verbeteren. De tweede keer speelt je leerling het inderdaad met veel meer dynamische expressie.


Maar… je leerling speelt wel erg vals. Wat zeg jij dan?


Ik hoorde nu duidelijk dynamische verschillen, dat klonk al veel beter MAAR het was erg vals…
Ik hoorde nu duidelijk dynamische verschillen, dat klonk al veel beter EN het was vals!
Het was vals, MAAR ik hoorde nu duidelijk dynamische verschillen, dat klonk al veel beter!

Lees hier verder

Muziek is GOUD waard

19 juni 2023

 

Het gebruik van verbeeldingskracht is in de muziek erg belangrijk. De componist heeft melodieën, klankkleuren, ritmische structuren en harmonieën al in zijn hoofd tijdens het proces van creëren. Niet altijd gaaf, of ‘af’, maar er klinkt al muziek voor het oor letterlijk heeft gehoord.


Ook de speler maakt een voorstelling van de klanken van zijn instrument. Een proces van ervaring: luisteren, proberen en steeds het resultaat toetsend aan het innerlijke beeld. Een voortdurend spel van binnen naar buiten en andersom. Muziek is een geweldig middel om het innerlijk van de muzikant in al zijn intensiteit naar buiten te kunnen brengen. Elke keer weer opnieuw als een proces van eb en vloed. Het eindresultaat is vluchtig. Na vertolking is het vervlogen, en begint het hele proces opnieuw.


Voor (beginnende) hoogbegaafde muzikanten een ontdekking en soms ook een teleurstelling. Want het hoogbegaafde kind heeft vaak van nature een grote verbeeldingskracht. Maar het heeft daarmee meteen ook hoge verwachtingen, vooral van zichzelf en dat kan overweldigend zijn. Maar met zorgvuldige begeleiding en een open mind zal muziek je nooit teleurstellen. Het muzikale proces is GOUD waard!


Herkenbaar? 


Maak kennis met de wereld van de snelle denkers!

Wijsjedeweg neemt je mee in de wereld van de hoogbegaafde en hoogsensitieve muziekleerlingen. 


VROEGBOEKKORTING t/m 30 juni 2023

Schrijf je gauw in en ontvang 100 euro vroegboekkorting!

Wdw-goudwaard