Ik wil het niet leren, ik wil het kunnen!

Kijken achter het gedrag van snelle denkers

Je kent ze misschien wel, die kinderen waarvan je denkt: wat is er toch aan de hand? Muzikaal, maar niet vooruit te branden… Of: slim, maar slechte concentratie en oo zo druk… Of: heel introvert, timide en super snel….

Als muziek- of kunstdocent zie je regelmatig potentieel (muzikaal) talent bij je leerlingen, maar het blijkt soms nog best moeilijk om deze kinderen te motiveren dat talent te ontwikkelen. Weinig oefenen, vlug spelen en snel afgeleid zijn kunnen dan je les behoorlijk ontregelen.

Wat gebeurt er toch in die koppies? En hoe kan jij als docent deze leerlingen helpen om het beste uit zichzelf te halen?

Wijsjedeweg organiseert webinars over de rol van hoogbegaafdheid tijdens de kunstles, speciaal voor kunst-, muziek-, dans- en theaterdocenten. Zodat jij je leerling nog beter kunt leren kennen en helpen tijdens jouw lessen.

Module
'Ik wil het niet leren, ik wil het kunnen!

In vijf verdiepende webinars van anderhalf uur nemen we je mee door de denk- en doewereld van jouw hoogbegaafde leerlingen.

Leren leren...
De gemotiveerde leerling!
Perfectionisme en faalangst
Executieve functies
Flow en meer...

Module van vijf verdiepende vervolgwebinars € 350,-
Introductie webinar


Een introductie in kijken achter het gedrag van slimme kinderen.


2 juni 2023

22 september 2023


Introductiewebinar 'Ik wil het niet leren, ik wil het kunnen!' € 25,-
Eerste Hulp Bij Oefenen - PILOT


Hoogbegaafde leerlingen worden bij muziekles vaak voor het eerst geconfronteerd met het fenomeen oefenen: herhalen om vaardigheden onder de knie te krijgen. Dit gaat niet altijd vanzelf en kan flink frustrerend zijn. Op dat moment wordt er (flink) wat meer gevraagd van ouders en muziekdocenten.

Docenten en ouders zijn welkom!

Webinar EHBO € 25,-


KopjeThee

Nieuwsgierig geworden?   Ik schrijf me in

 

"Dank voor de hand-out! Nogmaals ontzettend bedankt voor het inspirerende webinar".
Jildou Renema (saxofoondocent en coördinator KunstKwartier)

"Super en interessant was het! Heeeel herkenbaar allemaal!"
Heleen Pol (viooldocent KunstKwartier)

"Ik ben niet verbaasd dat er zoveel kunstenaars en dichters onder hoogbegaafden zijn. Zij hebben de behoefte om het onzichtbare (van die ijsberg) zichtbaar te maken, tastbaar. Dat voelt als een noodzaak, gewoon uit het verlangen begrepen te worden."
Een deelnemer aan de introductie webinar

"Dank voor jullie leuke in informatieve sessie gisteren! Ik heb een aantal hele goeie tips van jullie gekregen die ik meteen kan toepassen. En ik kijk uit naar de volgende webinar en meer verdieping. Dit zou standaard lesmateriaal moeten zijn op het concervatorium. Het zou ook een hoop schelen als je dit aan het begin van je carrière al weet in plaats van na bijna 30 jaar. Dus dames, op naar Meeuwerderweg 1!"
Hanne van den Broek (pianiste)

"Tof jullie webinar! Vooral de cirkels en de rekensom heel verhelderend en bruikbaar."
Léontine van der Cammen (pianiste en celliste)

"Superleuk, superinteressant, heel herkenbaar en heel duidelijk uitgelegd door julllie beiden!! Complimenten. Ook het vervolg klinkt heel interessant."
Marlies de Jager (fluitiste)

Heb jij ook 'een Karlijn' op les?

06 maart 2023

 

“Maar zo kan het OOK hoor!!!” 

 Karlijn (6 jaar oud) speelt 5 maanden blokfluit. We doen een leuke Ragtime. Het gaat goed, we swingen de pan uit samen. Dan ineens draait ze het kopstuk van haar fluit...

Ik ben meteen alert, want dit kan 2 dingen betekenen: of ze heeft er ineens genoeg van en vindt het tijd om de les te beëindigen, of er komt iets speciaals…

Nou, ik kan je vertellen: het werd iets speciaals! Ze speelt met dezelfde passie en muzikaliteit nogmaals de Ragtime, maar nu met haar hand onder het kopstuk... Met gemak zoekt ze de juiste toonhoogte. Een kind totaal in flow....

I ❤️ them…

 

Heb jij ook 'een Karlijn' op les?

En wil je meer weten over hoe je hoogbegaafde leerlingen in ‘flow’ kunt brengen tijdens jouw muzieklessen? Kom dan op 10 maart 2023 naar de webinar ‘Flow en meer…’.

Wil je liever eerst laagdrempelig kennis maken met WijsjedeWeg? Tijdens de Week van de Hoogbegaafdheid van 4-12 maart 2023 kun je de de opname van de introductiewebinar ‘Ik wil het niet leren, ik wil het kunnen!’ bekijken voor slechts 15 euro (normaal 25 euro).

 

Wijsjedeweg-bannerhbweek23

Heb jij ook 'een Geert' op les?

05 maart 2023

 

‘Het is zo gezellig als je zo bent! Laat dat alsjeblieft ook eens bij anderen zien!’ zei ze.

Ze zette me aan het denken. Ze had het over Geert. 

Geert ‘is’ een spraakwaterval. Over vanalles wil hij vertellen. Voor we aan de muziekles beginnen laat ik hem lekker spuien en ik geniet van zijn sprankelendheid.

En Geert ‘is‘ ook nog anders. Toen ik hem voor het eerst op les had, kon ik echt niet vermoeden dat hij een heleboel tijd later zo’n gezellige prater zou zijn… Want zodra er iemand anders binnenkomt gaat zijn spraakwaterval uit. Dan zie ik opeens weer het kind voor me dat voor het eerst op les kwam: zo stil, zo observerend, zo serieus.

Met haar opmerking gaat ze (wie dan? Doet er niet zo toe) voorbij aan Geert zijn diverse uitingsvormen van ‘zijn’ en aan zijn eigen manier van veiligheid creëren. Want kennelijk kijkt Geert graag de kat uit de boom. Pas als hij zich veilig voelt komt hij los.

 

Heb jij ook ‘een’ Geert op les?

Vraag jij je ook wel eens af wat je nou precies voor dit kind kunt betekenen? Of hoe je hem nog wat beter kunt bereiken tijdens je les? Of wat voor verwachtingen je eigenlijk kunt hebben van hem?

Tijdens de Week van de Hoogbegaafdheid van 4-12 maart 2023 kun je op een heel laagdrempelige manier kennis maken met WijsjedeWeg. Snuffel rond op deze website voor meer info.

Wijsjedeweg-bannerhbweek23

Heb jij ook 'een Sterre' op les?

04 maart 2023


‘Maar juf, dat KAN ik helemaal niet!‘

Les 1: Sterre probeert iets uit, iets wat ze nog nooit eerder gedaan heeft. En het lukt haar niet…. Voor het eerst van haar leven lukt iets niet in één keer. Ze begrijpt precies wat ik van haar vraag. Maar haar handen krijgen het niet meteen voor elkaar. Haar gezicht vertrekt, bijna kijkt ze al boos. 

Het is me meteen duidelijk dat de woorden ‘oefenen’ en ‘proberen’ haar onbekend zijn. En dat falen haar bijna fysiek pijn doet.

Op deze eerste les realiseer ik me dat ik alles uit de kast mag halen om haar door deze moeilijke ervaring heen te helpen. Van Sterre mag niks piepen, moet alles klinken, mag niks mislukken en fouten maken is vreselijk. Als er teveel niet lukt speelt Sterre voor clown.

Gelukkig wil Sterre heel graag muziek maken en houdt ze nu al van haar instrument. Bovendien is ze een doorzetter. Thuis oefenen lukt wel en trots laat ze op de tweede les zien wat ze inmiddels kan. Maar het hele scenario herhaalt zich bij de volgende leerstap. En de volgende, en de volgende. 


Heb jij ook ‘een’ Sterre op les?

Vraag jij je ook wel eens af wat je nou precies voor haar kunt betekenen? Hoe je haar toch een nieuwe uitdaging kunt gunnen, zonder dat je nou net teveel van haar vraagt? Hoe je kunt voorkomen dat ze faalangst gaat ontwikkelen? 

Tijdens de Week van de Hoogbegaafdheid van 4-12 maart 2023 kun je op een heel laagdrempelige manier kennis maken met WijsjedeWeg.

Wijsjedeweg-bannerhbweek23